Tuesday, September 9, 2008

Kazada ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi

Hürriyet
9 Eylül 2008
Van'dan İran'a gitmek için Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine hareket eden Ermeni asıllı İranlıların turistik gezisi, kana bulandı. Bir hafta önce tarihi İshak Paşa Sarayını gezen İranlıları taşıyan otobüs, aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu virajı alamayarak devrildi. Kazada ölen İranlı turistlerin sayısı 16'ya, yaralananların sayısı ise 29'a yükseldi.
Türkiye İran sınırına paralel olan Van'ın Çaldıran ile Ağrı'nın Doğubayazıt ilçeleri arasında bulunan karayolunda, dün saat 19.30 sıralarında korkunç bir kaza meydana geldi. Tendürek Dağı geçidinde meydana gelen kazada, Van'dan İran'a gitmekte olan Hamit Hüseyin Pour yönetimindeki IR- 21876 plakalı yolcu otobüsü Doğubayazıt'a 22 kilometre kala aşırı hız ve dikkatsiz sonucu virajı alamadı. Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan otobüs takla atarak şarampole yuvarlandı. Ters dönen İranlı araçda 16 İranlı hayatını kaybederken sürücünün de aralarında bulunduğu 29 kişi ise yaralandı. İranlı bir tur şirketine ait otobüsün yol açtığı kazanın hemen ardından bölgeye çok sayıda ambulans sevkedildi.

Ağrı Valisi Mehmet Çetin'in dakika dakika takip ettiği kaza yerine otobüste sıkışan yolcuların çıkarılması için jandarma ve sivil savunma ekipleri gönderildi. Yoldan geçen diğer sürücülerinde yardımıyla araçtan çıkarılan yaralılar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Kaza nedeniyle karayolu bir saat trafiğe kapandı. Kazayla ilgili soruşturma başlatan jandarma, bölge trafik ekiplerinin de yardımıyla karayolunun yeniden ulaşıma açılmasını sağladı. Kazadan büyük üzüntü duydukların söyleyen Vali Mehmet Çetin, soruşturmanın sürdüğünü ölen yolcuların kimlek tespitlerinin henüz tamamlanmadığını bildirdi.

Kazada yaralı olarak kurtarılan yolculardan 11'inin Ağrı, 7'sinin Van, 7'si Doğubayazıt, 4'ünün de Iğdır Devlet hastanesinde tedavisi sürdürülüyor.

Öte yandan Ermeni asıllı İranlı turistlerin geçtiğimiz hafta 2 Eylül'de Doğubayazıt ilçesindeki tarihi İspakpaşa Sarayı'nı gezdikleri belirlendi. Türkiye - Ermenistan milli maçı öncesinde kameralara barış mesajları veren Ermeni asıllı İranlılar, tarihi İshakpaşa Sarayında hatıra fotoğrafı çektirdikleri ortaya çıktı. Kazada yaralanan ve Van'a götürülen İranlı Ermeni Varouj Baroian (35), gazetecilere burada yaptığı açıklamada "Türkiye- Ermenistan mutlaka dost olmalı. Sınırlar açılmalı" dedi.

No comments: