Tuesday, September 9, 2008

İranlı Ermenileri gezdiren tur otobüsü şarampole uçtu: 16 ölü


MILLIYET
13.27 9.9.2008

Van ve civarına turistik tur için gelen Ermeni asıllı İranlıların gezisi dönüş yolunda kana bulandı. Turistleri taşıyan otobüs, önceki akşam Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi yakınlarında aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu virajı alamayarak şarampole yuvarlanırken kazada 16 kişi öldü, 29 kişi de yaralandı. Türkiye-Ermenistan milli maçı öncesinde kameralara barış mesajları veren Ermeni asıllı İranlıların, İshakpaşa Sarayı'nda hatıra fotoğrafı çektirdikleri ortaya çıktı.
Kaza, Türkiye İran sınırına paralel olan Van'ın Çaldıran ile Ağrı’nın Doğubayazıt ilçeleri arasında bulunan karayolunun Tendürek Dağı geçidinde önceki akşam 19.30 sıralarında meydana geldi.
Ters döndü
Van'dan İran'a giden Hamit Hüseyin Pour yönetimindeki IR-21876 plakalı otobüs, Doğubayazıt'a 22 kilometre kala aşırı hız ve dikkatsiz sonucu virajı alamadı. Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan otobüs takla atarak şarampole yuvarlandı. Ters dönen otobüste 16 yolcu yaşamını yitirirken, sürücünün de aralarında bulunduğu 29 kişi yaralandı. Kazanın hemen ardından bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.


Vali dakika dakika izledi
Ağrı Valisi Mehmet Çetin’in dakika dakika takip ettiği kaza yerine otobüste sıkışan yolcuların çıkarılması için jandarma ve sivil savunma ekipleri gönderildi. Yoldan geçen diğer sürücülerin de yardımıyla araçtan çıkarılan yaralılar hastanelere kaldırıldı. Yaralı yolculardan 11’i Ağrı, yedisi Van, yedisi Doğubayazıt, dördü de Iğdır Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.
Kaza nedeniyle karayolu bir saat trafiğe kapandı. Kazayla ilgili soruşturma başlatan jandarma, bölge trafik ekiplerinin de yardımıyla karayolunun yeniden ulaşıma açılmasını sağladı.
Kazadan büyük üzüntü duydukların söyleyen Vali Çetin, soruşturmanın sürdüğünü, ölen yolcuların kimlik tespitlerinin henüz tamamlanmadığını belirtti.


Yaralı Ermeni'den dostluk mesajı
Türkiye-Ermenistan milli maçı öncesinde kameralara barış mesajları veren Ermeni asıllı İranlı turistlerin, 2 Eylül’de Doğubayazıt ilçesindeki tarihi İspakpaşa Sarayı’nı gezdikleri ve hatıra fotoğrafı çektirdikleri ortaya çıktı.
Kazada yaralanan ve Van’a götürülen İranlı Ermeni 35 yaşındaki Varouj Baroian, gazetecilere "Türkiye-Ermenistan mutlaka dost olmalı. Sınırlar açılmalı” dedi.


ÖLENLERİN KİMLİĞİ
Tur otobüsünün devrilmesi sonucu ölen Ermeni kökenli 16 İranlının kimlikleri şöyle:

Sılvana Gharedaghı

Kelara Gıragrsıan

Sera Haykonıan

Avamous Barseghıan

Roza Eyvazımeghroıchıan Tabrızı

Almas Movses Moghadam

Misak Babayans

Vigender Ghazarıan Melhamı

Armik Eslampanah

Hılda Markarıan

Sovsanbar Hovsepıan

Margrıt Asatoorıan

Farhang Shahbazı

Anovshık Bounyadıan

Shahsanam Kaloosian

Garıana Harttoonıan.


No comments: